dijous, 31 de juliol del 2008

Prohibit Dormir

Vivim en una societat en la qual dormir està molt mal vist. Sobretot, dormir en públic, no hi ha res més lleig que somniar i descansar públicament, al mig del carrer. A quin lloc es pot dormir sense ser jutjat com una persona sense casa, sense sostre o sense família? Al carrer queda lleig, a les biblioteques tampoc s'aguanta, i a les estacions, un lloc de pas, passen masses persones i successos com per quedar-t'hi a dormir tranquilament. Sí, existeixen parcs públics, però tampoc és del tot adequat estirar-s'hi, sobretot per culpa d'amos poc civlitzats de gossos que han de satisfer les seves necessitats.

No es pot negar: és impossible dormir públicament sense ser vist com una pocavergonya. Ara, jo em pregunto per quin motiu veiem amb normalitat que la gent dormi al tren o a molts altres transports públics. La nostra societat és contradictòria, mai podrem entendre-la.

Per tot això i per molts motius més, reivindico dormitoris públics. De la mateixa manera que existeixen orinaris i lavabos públics, parcs públics o menjadors públics, a l'éssser humà del Segle XXI li fan falta dormitoris públics. Si fem un repàs a les necessitats que tenim, ens n'adonarem: com pot ser que tinguem biblioteques i locutoris públics quan no hi ha dormitoris? O és que la necessitat de dormir sense ser mal vist només es pot satisfer de manera privada?

Aquests dormitoris públics haurien de ser gratuïts, però cap persona podria superar la mitja hora (no es poden confondre amb hotels, tan sols serien aptes per migdiades o petites capcinades). Espero que algú m'entengui, d'aquí a uns quants anys, la ciutat de Barcelona estarà plena de dormitoris públics i tothom m'haurà de donar la raó. La societat està evolucionant de tal manera que comença a ser urgent que inventem fòrmules per evitar aquest estrès a què estem sotmesos i condemnats.

Fent un parèntesi: dormir està mal vist, però hi ha tants artistes que s'han inspirat en la paraula dormir per composar cançons... un altre dia, faré la llista completa.


PD: Hauríem d'aprendre d'altres cultures, com la hindú (ells es creen els seus propis dormitoris públics)