La imatge més bonica de Charlton Heston (ficció, és clar)
El filòsof alemany Arthur Schopenhauer (1788-1860), gran defensor dels animals, afirmava la següent frase:
"L'home ha fet de la Terra un infern per als animals"
Schopenhauer, principal influència de personatges com Albert Enstein, Nietzsche, Freud, Pío Baroja o els barcelonins Standstill, ja tenia raó en ple segle XIX. Al cap de gairebé dos-cents anys, aquesta teoria s'ha fet més que evident.
Dóna la impressió que les persones estan ultra-senzibilitzades amb els animals, potser més i tot que amb altres assumptes com l'escalfament global. Ara bé, cal plantejar-se amb quins animals. Els humans defensors dels animals es divideixen en dos grans grups:
a) Defensors d'animals humanitzats: No voldria ferir els sentiments de ningú, però hi ha moltes persones que només s'escandalitzen davant de les injustícies i els maltractaments comesos sobre gossos o gats. L'home s'ha nodrit tant de la companyia de gats i gossos (sobretot de gossos) que hem arribat a humanitzar-los: els hi parlem en la nostra llengua, els hi imposem les nostres normes i els hi posem els noms que mai ens atreviríem a posar als nostres fills.
b) Defensors d'animals homínids: És a dir, aquells que tenen una sensibilitat especial per la protecció dels grans simis (orangutans, ximpanzés, goril·les i bonobos). De fet, en el cas dels ximpanzés, la seqüència d'ADN que hi tenim en comú arriba al 99,4%.
Tanmateix, suposo que també hi haurà qui no és defensor de cap dels dos grups o bé al contrari, que ho és de tots dos. Personalment, tinc molt de respecte pels gossos i gats, però tinc un amor especial pel que són els nostres avant-passats, per aquells que, com nosaltres, són primats. Ahir llegia a la premsa (La Vanguardia) que és possible que els orangutans s'extingeixin en tan sols 40 anys. A la mateixa publicació es podia llegir una entrevista a un estudiós dels orangutans, a través de la qual afirmava que aquests primats entenen el llenguatge dels humans i són capaços, entre d'altres coses, de tallar fusta, rentar roba o afilar destrals.
Aprofito aquestes línies per donar suport al Projecte Gran Simi, que des de l'any 1993 lluita perquè tots els primats tinguem els mateixos drets. La veritat és que no em faria res compartir pis amb un Orangutan o un Ximpanzé. I que consti que compartir pis no vol dir domesticar.
El 12 de febrer es cumpleixen 200 anys del naixement de Charles Darwin. Potser caldria celebrar-ho. Així, de passada també celebrem l'aniversari d'Edgar Allan Poe (també va fer-ne 200 el passat 19 de gener).
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada