divendres, 23 de gener del 2009

Topant amb Tòpics: Els Aniversaris





Si alguna cosa tenim en comú tots els éssers humans és que tenim un dia d’aniversari, però això no vol dir que els nascuts el 29 de febrer d’un any bixest no siguin humans, evidentment. Una altra característica comuna és que tots també tindrem un aniversari de mort i que possiblement hi haurà gent que ens recordi quan arribi aquell dia, però nosaltres no sabrem mai de quin dia es tracta. Afortunadament, no hi ha horòscops que intentin definir les personalitats humanes en funció de la data de mort. De fet, tampoc tindria gens de sentit. 

Tornant al tema dels aniversaris de naixement, estarem d’acord en què hi ha un dia dels 365 o 366 que és el nostre, o si més no, ens el fem nostre. Cadascú té el seu i a la seva manera, ja que tothom té una manera partricular de veure i viure els aniversaris. Per tradició, el dia del nostre aniversari esperem regals i felicitations pel motiu tan simple de ser un any més vells, o dit en altres paraules: perquè ens falta un any menys per la mort. Sempre he pensat que la tradició d’aniversaris hauria de canviar. Cada dia pot ser el nostre aniversari i cada dia podem celebrar-ho. No hauríem d’estar obligats a regalar res quan una persona estimada fa anys, un regal és menys regal si no es fa per iniciativa pròpia. 

Hauríem de celebrar menys festes d’aniversari i més festes per altres motius. O anar més enllà, i celebrar-ne sense cap motiu en concret. Ningú discutirà que una festa sorpresa és més sopresa quan es fa sense motiu aparent. També podem donar-li la volta a la tradició: a partir d’ara, proposo que el dia dels aniversaris sigui el que cumpleix anys el que faci els regals. Tampoc seria un pensament tan rebuscat, perquè som els primers en dir “esteu convidats, que avui és el meu aniversari”. Penso que el proper 16 de juliol provaré de fer l’experiment. 

Actualment, gràcies al facebook rebem centenars de felicitacions el dia que fem anys. El mateix programa s’encarrega de refrescar-nos la memòria i ja no poden excusar-nos dient que no ens n’haviem recordat. Ara estem obligats a felicitar i prevalem el fet en qüestió que la forma de fer-ho. 


Vegin uns quants tòpics de felicitacions:


a) Expressions per felicitar:


1- "Per molts anys" : El més típic. En castellà no es pot dir, ningú diu mai "Por muchos años". Crec que hauríem de lluitar per preservar el per molts anys. Els del Club Super 3 ho van intentar creant un hit, però sembla que tothom sigui preferint el “Felicitats”

2- "Felicidades / Moltes Felicitats" : En castellà no s'acostuma a desitjar-ne masses, perquè es diu més "Felicidades" que no "Muchas Felicidades". Després diuen que els catalans som austers, però la veritat és que anem per la vida desitjant el màxim de felicitat a tots els que ens envolten.

3- "Happy Birthday" / "Congratulations" : Això ho fan servir les persones que parlen anglès o bé els que no en tenen ni idea però es volen fer els "cool" .




b) Tòpics que fem servir per acompanyar les expressions per felicitar:


1- "No canviis mai": És la frase més hipòcrita que es pot dir. Tots canviem, és inevitable fer-ho. A més, perquè no es pot canviar cap a millor? No podem desitjar als altres que no canviin. Si ets un desgraciat de la vida o un capullo integral, i algú et diu que no canviis, pot ser una mica dur. Crec que l'expressió correcta seria "No empitjoris mai".

2- "Ja ets un any més vell!": També ens ho diran quan en fem 70?

3- "Els 21 van ser el meu millor any, ja veuràs que bé que t'anirà!": Com per contestar “Sí, tens raó, però jo no sóc tu, ni tampoc voldria ser-ho, gràcies”.

4- "Aquest any serà el teu!": Aquí ve quan et preguntes si és el teu aniversari o és cap d'any. 

5- "Disfruta del dia!": Aquest tòpic s'accepta, però depèn de l’hora que et felicitin.



c) 10 Cançons (típiques i no típiques) per felicitar un aniversari:


1. Marilyn Monroe – “Happy Birthday Mr.President”
2. The Beatles – “Birthday”
3. Jens Lekman – “Happy Birthday Dear Friend Lisa”
4. The Innocence Mission – “Happy Birthday”
5. Los Planetas – “Cumpleaños Total”
6. NOFX – “New Happy Birthday Song?”
7. La Costa Brava – “El Cumpleaños de Ronaldo”
8. Club Super 3 – “Anys i anys”
9. Parchís – “Cumpleaños Feliz”
10. Blanca Lamar – “Cumpleaños Triste”



Jens Lekman - "Happy Birthday Dear Friend Lisa"


Qui no voldria ser la Lisa d'aquesta cançó del suec Jens Lekman?