diumenge, 29 de març del 2009

El día de las medusas




"Y si las corrientes son certeras  -que muchas de ellas lo son-  van al mar"


Ja ho proclama el propi Joe Crepúsculo. El seu tema "El día de las medusas" hauria de ser la cançó oficial del Faraday Absolut 2009. El barceloní és un dels noms del flamant cartell del festival vilanoví, que La Medusa organitza per sisena vegada els propers 3 i 4 de juliol

La Medusa, a part de ser un animal marí de mala picada, és una Associació sense ànim de lucre de Vilanova i la Geltrú. Qui conegui una mica el Festival Faraday (o els més joves Nowa Reggae i Tranuita) sabrà què és el Molí de Mar, un idíl·lic espai al costat del mar, ideal per a festivals de format reduït que tenen la bona música com a leitmotiv.

Aquest any, els organitzadors del festival  han acomplert un vell somni: veure a Neil Hannon (The Divine Comedy) tocant a l'escenari del Molí de Mar. Han remogut cel i terra per aconseguir-ho, i certament, no se m'acut una ubicació millor que aquests mervellosos jardins per a un concert com aquest. De la mateixa manera que l'any passat ho va ser l'actuació de Howe Gelb, la que oferirà Mr. Neil serà antològica.

A les antípodes de Hannon se situa Joe Crepúsculo, un dels reclams nacionals d'aquest cartell. Crec que la frase introductòria d'aquest text resumeix l'esperit del Faraday. No tan sols pel fet que el títol estigui relacionat amb l'entitat organitzadora, sinó pel seu contingut; anar contracorrent és moda, però com diu Crepúsculo, algunas corrientes son certeras. I jo dic que la corrent del Faraday és una de les certes, de les que van al mar. No tots aquells que cauen confosos al mar massificat i remogut de la música independent saben trobar la corrent autèntica. Alguns dels que la troben -i també altres que no l'han trobat- arriben a la Platja del Far a principis de juliol. 

I una vegada haguem arribat, podrem cantar a l'uníson "Al Mar, Al Mar!" perquè els Manel tampoc faltaran a la cita. Ni Espaldamaceta, The New Raemon, Charades, Half Foot Outside, Le Pianc, Dorian, Margarita o Extraperlo. En representació local, els enormes Biscuit i The Lions Constellation, la gran revelació dels darrers mesos. I des de més lluny vénen els menys coneguts per la gran majoria de públic però els que haurem de tenir més en compte: els australians The Lucksmiths o els britànics Ipso Facto, The Mummers, The Leisure Society i The Ruling Class són noms que ja podem començar a escoltar de cara al festival.

Durant el Crepúsculo del 4 al 5 de juliol, més d'un (i d'una) assistent al festival baixaran a la platja a banyar-se sota el lema de: "Déjate llevar por estas olas de paz" . 

Serà llavors quan sortirem de dubtes: s'haurà acabat "El día de las Medusas".